Missatge del sant pare Francesc per a la XXV Jornada Mundial del Malalt 2017 (I)

L’admiració davant les obres que Déu fa:

«El Totpoderós obra en mi meravelles» (Lc 1,49)

11 de febrer de 2017

Benvolguts germans i germanes,

El proper dia 11 de febrer se celebrarà a tota l’Església, i especialment a Lourdes, la XXV Jornada Mundial del Malalt, amb el tema: «L’admiració davant les obres que Déu fa: “El Totpoderós obra en mi meravelles” (Lc 1,40)». Aquesta Jornada, instituïda pel meu predecessor sant Joan Pau II l’any 1992 i celebrada per primera vegada precisament a Lourdes l’11 de febrer de 1993, constitueix una ocasió per a posar atenció a la situació dels malalts i de tots els qui sofreixen en general; i, al mateix temps, és una crida adreçada als qui es lliuren en favor seu, començant pels seus familiars, els agents sanitaris i voluntaris, perquè donin gràcies per la vocació que el Senyor els ha donat d’acompanyar els germans malalts. A més, aquesta celebració renova en l’Església la força espiritual per a realitzar de la millor manera possible aquesta part essencial de la seva missió que inclou el servei als darrers, als malalts, als qui sofreixen, als exclosos i marginats (cf. Joan Pau II, Motu proprio Dolentium hominum, 11 febrer 1985, 1). Els encontres de pregària, les litúrgies eucarístiques i la unció dels malalts, la convivència amb els malalts i les reflexions sobre temes de bioètica i teologicopastorals que se celebraran aquells dies a Lourdes, donaran una aportació nova i important a aquest servei.

Situant-me ja des d’ara espiritualment davant la gruta de Massabielle, davant la imatge de la Verge Immaculada, en la qual el Totpoderós ha fet meravelles per a la redempció de la humanitat, vull expressar la meva proximitat a tots vosaltres, germans i germanes que viviu l’experiència del sofriment, i a les vostres famílies; així com el meu agraïment a tots els qui, segons les diferents ocupacions i a tots els centres de salut repartits arreu del món, treballen amb competència, responsabilitat i dedicació per al vostre alleujament, la vostra salut i el vostre benestar diari. M’agradaria animar tots els malalts, les persones que pateixen, els metges, infermeres, familiars i voluntaris, que vegin en Maria, Salut dels malalts, aquella que és per a tots els éssers humans garant de la tendresa de l’amor de Déu i model d’abandó a la seva voluntat, i que sempre trobin en la fe, alimentada per la Paraula i pels sagraments, la força per estimar Déu i els germans en l’experiència també de la malaltia.